Rengöringstips för smycken


Skötselråd för smycken

Innan du börjar använda ditt favoritsmycke vill vi gärna informera dig om våra skötsel- och rengöringstips.
Vi har sammanställt de viktigaste tipsen och tricksen åt dig.

Förebygg

För att ditt smycke ska hålla länge och slippa repor är ett gott råd att förvara både äkta smycken och modesmycken i originalförpackningen. Modesmycken ska inte komma i kontakt med (havs)vatten, parfym, kosmetika, svett, rengöringsmedel, oljor och krämer. Dessutom rekommenderar vi att du tar av dig modesmycken innan du tränar, bastar och duschar. På så vis blir de inte missfärgade och beläggningen förblir intakt. Metallföremål kan orsaka repor på ytan och bör därför undvikas.
Schmuck reinigen
Smyckesrengöring

Lätt smuts kan enkelt tas bort från modesmycken med hjälp av tvål och vatten. Däremot kan det vara bra att använda en trasa av bomull eller mikrofiber när du ska rengöra känsliga modesmycken. Mindre detaljer kan dessutom behöva rengöras med en tandborste.
Äkta smycken tappar med tiden sin glans och blir mattare. Därför rekommenderar vi att man en gång om året lämnar in smycket för rengöring hos en juvelerare.

Goldschmuck reinigen
Rengöring av guldsmycken

Ett smycke av enbart guld och som inte är besatt med stenar, pärlor eller kristaller kan enkelt rengöras med ljummet vatten, lite diskmedel och en skål. Lägg guldet en stund i skålen. Därefter kan smycket sköljas med rent vatten och sedan torkas med en mjuk trasa.

Silberschmuck reinigen
Rengöring av silversmycken

Silver kan med tiden oxidera. Den svarta patinan kan rengöras i en tvållösning. Med hjälp av en silver- eller mikrofiberduk samt silverputs kan du lösa upp lätt smuts.

Edelstahl reinigen
Rengöring av rostfritt stål

Smycken av rostfritt stål är mycket enkla att sköta. För blanka ytor kan du använda en mjuk mikrofibertrasa eller en duk för ädelmetall. Grövre smuts är enklast att ta bort med en vanlig bomullstuss. Efter ett par minuter skiner ditt smycke igen och har fått tillbaka sin ursprungliga glans.

Edelsteine/Perlen reinigen
Rengöring av ädelstenar/pärlor

Smycken med ädelstenar får inte komma i kontakt med några former av kemikalier och tvål. Du kan rengöra ädelstenarna med rent vatten och därefter försiktigt avlägsna smutsen. Det bästa är att använda en mjuk trasa.
Pärlsmycken får först sättas på efter att du sminkat, smörjt in och parfymerat dig. Om rester av kosmetika hamnat på pärlorna kan du rengöra dem med en lätt fuktad trasa. Var noga med att du vid hushålls- och trädgårdsarbete inte låter dem komma i kontakt med några kemikalier. Värme och fukt bör också undvikas.

Uhren reinigen
Rengöring av klockor

En klocka är en tidlös accessoar och utsätts för mycket smuts på grund av att man bär den mycket. På grund av känsliga metalldelar bör man vid rengöringen undvika rengöringsprodukter som innehåller klor och skurmedel. Annars kan repor bildas på pläteringen och glaset. Använd därför bara en luddfri och lätt fuktad trasa. För att avlägsna smutsrester kan du rengöra skårorna med en tandpetare.