Skötselråd väskor


Vårda designerväskorna på rätt sätt
Innan du börjar använda din nya handväska i vardagen bör du verkligen tänka på vissa saker för att du ska kunna ha glädje av din nya favoritaccessoar så länge som möjligt.
De viktigaste stegen

Förebygg med impregneringsspray

Vi rekommenderar att impregnera alla läderväskor. På så vis kan du skydda dem mot regn och väta på bästa sätt, så att väskorna inte får några fula fläckar. Bra impregneringsspray finns att få billigt. Det är viktigt att applicera sprayen ca var sjätte vecka så att effekten inte förlorar sin verkan med tiden. Då gäller följande: less is more! För mycket spray kan skada lädret permanent. Applicera alltså hellre mindre spray oftare.
Visste du förresten att väta kan bildas även i plastpåsar? Ska du inte använda din handväska på ett tag bör du därför alltid förvara den i den medföljande förvaringspåsen. Dessutom bör du inte utsätta din väska för extrema ljus- eller värmekällor (även solljus) och skydda den från klämskador och friktion.

Rengöring av handväskor

Skulle det ändå hända att din väska blir fuktig och får vattenfläckar bör du absolut undvika UV-ljus och värme från element. UV-ljus leder till att lädret bleknar och försämrar kvaliteten, värme från element kan leda till att sprickor bildas eller att lädret deformeras. Läderväskor torkar bäst med mycket papper istoppat och med tillgång till frisk luft. 
Får du en fläck på din designerväska gäller först och främst: ingen panik! För det mesta finns det ett enkelt sätt att få bort fläcken. Försök först att lösa upp fläcken med en speciell tvättsvamp eller ett läder-suddgummi för att skydda väskan på bästa sätt. Se till att testa rengöringsverktyget innan på ett obetydligt ställe för att vara säker på att det lämpar sig för din handväska. 
För övrigt: Det är absolut förbjudet att använda nagellacksborttagning för att rengöra väskan! Med det aggressiva medlet gör du skadorna bara onödigt stora och kan på så vis skada lädret permanent.

Vård av olika lädersorter
Varje handväska är annorlunda och varje lädertyp har helt speciella krav. Det är alltså logiskt att varje lädersort behöver en individuell vård. Här hittar du de bästa tipsen på ett och samma ställe.
Skötselråd för narvläder

Narvläder betecknar man alla lädertyper som har behandlats med narvsidan utåt. Det finns otaliga sorter av smidigt narvläder, på vissa kan man fortfarande se den naturliga narvstrukturen, andra är helt enkelt enbart jämna.  
Du skyddar och tar hand om handväskor av narvläder på bästa sätt med en speciell läderkräm – då förblir lädret smidigt länge och handväskan skyddas från att blekna tack vare ett UV-filter. Alternativt kan du använda ett milt rengöringsskum som – på samma sätt som en lotion – skyddar och håller lädret smidigt. 
Viktigt: Applicera aldrig för mycket! Appliceras för mycket kan fula fläckar bildas eftersom lädret inte kan absorbera mer av medlet. Eventuellt kan krämen till och med färga av sig på dina kläder.

Skötselråd råläder

Råläder är ett ytslipat läder som kännetecknas av en sammetslen textur och ett vackert varmt grepp. Det inkluderar vildläder, mocka och nubuck. Råläder är särskilt känsligt och behöver en speciell, sensibel vård. Använd därför produkter som är särskilt lämpade för råläder, som till exempel skum, sprayer eller speciella rengöringsmedel. Vi rekommenderar också att regelbundet rugga upp lädret med en vildläderborste eller en råläderstvättsvamp för att undvika släta ställen. Det bör också vara en självklarhet att impregnera var sjätte vecka.
Små fläckar och lätt smuts som ofta förkommer på UGG boots går enkelt att borsta bort. Mot stora fläckar hjälper ett speciellt suddgummi för nubuckläder eller mocka. Det är absolut förbjudet att använda vatten för att rengöra råläder! Rengör aldrig råläder med vatten och tvål – fläckarna blir bara värre då.

Skötselråd lackskinn

Lackskinn är ett högglansigt narvfritt läder som är lackerat på ytan eller som har dragits över med en glänsande, glashal folie. På så vis är lädret skyddat på bästa sätt. När det handlar om handväskor av lackskinn är därför skötsel det mest anspråkslösa av alla läderväskor. Man kan lugnt avstå från lotion, krämer, fetter e.d. Det går bra att rengöra fläckar med en fuktig (mikrofiber-)duk. 
Det gäller att vara försiktig vid förvaringen eftersom lackskinn å ena sidan tenderar att få rispor och å andra sidan att dra till sig främmande färgämnen. För att lackskinnsväskan alltså inte ska missfärgas bör du se till att den inte kommer i kontakt med andra handväskor över en längre tid.

Skötselråd canvastyg

Canvasväskor hamnar visserligen inte under kategorin läder, men bör behandlas precis lika kärleksfullt. Materialet av fast bomull är egentligen mycket robust, med det är ändå alltid möjligt att få fläckar eller vattenstänk. Därför rekommenderar vi att impregnera canvastyg lika regelbundet.
För att ta bort smuts på en obehandlad canvasväska räcker det mestadels med vanliga hushållsmedel, en fuktig tvättsvamp och mild tvål är tillräckligt för att fläckar ska gå att ta bort. 
Tips: Se till att köpa PU-belagda canvasväskor om du letar efter en särskilt slittålig handväska. De är inte bara vattenresistenta, utan även särskilt motståndskraftiga mot fläckar!